Podeli...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Poliklinika

Merkurov dijagnostički centar

Merkurov dijagnostički centar nudi širok spektar usluga, uz savremene metode i brojne stručnjake. Savremena oprema i brzi rezultati su samo neke od prednosti obavljanja dijagnostike upravo u Merkuru.

U okviru dijagnostičkog centra u Specijalnoj bolnici moguće je obaviti sledeće preglede:

 • Ultrazvučna dijagnostika – srca, abdomena, urološka, ginekološka, dopler krvnih sudova, štitne žlezde i dojke;
 • Kompjuterizovana ergometrija;
 • Endoskopska dijagnostika – gastroskopija i kolonoskopija;
 • EMNG-pregledi – pregled perifernih nerava.

Ultrazvučna dijagnostika

 • Ultrazvučni pregled srca – Ultrazvuk srca ili ehokardiografija (punim nazivom transtorakalna eho- kardiografija) je neinvazivni metod pregleda srca, kojim se dobije slikovna informacija o najznačajnijim srčanim strukturama.
 • Ultrazvuk krvnih sudova – (color doppler duplex scan) je moderna, brza i bezbolna dijagnostička metoda koja daje uvid u stanje krvnih sudova (arterija i vena) u određenom delu organizma, služi kao početni uslov za adekvatno planiranje prevencije i lečenje oboljenja krvnih sudova. Ovom metodom, otkrivaju se bolesti vena (venska tromboza, venska insuficijencija) i bolesti arterija (aterosklerotske promene na krvnim sudovima, karotidna bolest kao uzrok moždanog inzulta, oboljenja arterija donjih i gornjih ektremiteta kao uzročnika gangrena, aneurizmatska bolest perifernih arterija i druge poremećaje cirkulacije).
 • Ultrazvuk abdomena – Ovim pregledom se dobija uvid u stanje abdominalnih organa: jetre, žučne kese, pankreasa, bubrega, slezine, mokraćne bešike, prostate, materice, jajnika. Zahvaljujući jednostavnosti izvo- đenja pregleda i neškodljivosti, ultrazvuk predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju oboljenja abdominalnih organa.
 • Ginekološka ultrazvučna dijagnostika – U toku ultrazvučnog pregleda sonda šalje reflektovani ultrazvuk do kompjutera, koji ih transformiše u sliku koja se može videti na monitoru. Slike ultrazvučnog pregleda se mogu sačuvati kao trajan zapis. Kod žena ultrazvuk se vrši zbog: identifikovanja bola u karlici, otkrivanju uzroka vaginalnog krvarenja, ispitivanja inflamatornih promena karlice (PID), lociranja spirale, ispitivanja veličine i izgleda uterusa i debljine zida uterusa (endometrijum), ispitivanja izgleda i veličina jajnika, ispitivanje i veličina jajnika u toku tretmana lečenja steriliteta, utvrđivanja trudnoće i pozicije ploda u uterusu, u ranoj fazi trudnoće ultrazvukom se proverava starost trudnoće i potencijalno prisustvo vanmaterične trudnoće (ektopicna trudnoća) ili višeplodna trudnoća.
 • Ultrazvuk dojki – Preporučuje se svim ženama da nakon 30 godine života redovno kontrolišu dojke, što znači da je minimalno potrebno jednom godišnje uraditi ovaj pregled. Uz samopregled dojki i eho dojki može se uvek na vreme otkriti eventualno postojanje patoloških promena u dojkama što pojednostavljuje i olakšava lečenje.
 • Ultrazvučni pregled štitne žlezde – Patološke promene štitne žlezde se jednostavno i efikasno otkrivaju ovom metodom. Eho štitne žlezde uz laboratorijske nalaze hormona, kao i uz pregled endokrinologa pre- dstavlja pouzdanu metodu za otkrivanje oboljenja i praćenje dejstva terapije.
 • Urološki ultrazvučni pregled – Urološki pregled je specijalistički pregled urologa koji na temelju anamneze, kliničkog pregleda i ultrazvučne dijagnostike postavlja tačnu dijagnozu uroloških bolesti i prepisuje terapiju. Urološki ultrazvuk obuhvata bubrege, mokraćnu bešiku, prostatu i testise.

Kompjuterizovana ergometrija

Ergometrija je nezaobilazna metoda ispitivanja u kardiologiji. Pruža podatke o preostalom fizičkom kapacitetu, subjektivnim tegobama u vreme i nakon opte- rećenja, pokazuje ishemijske promene na elektrokardiogramu i aritmije i daje uvid u prognozu bolesnika sa ishemijskom bolešću srca.

Indikacije za ergometrijsko testiranje:

 • Evaluacija prognoze, terapije i rehabilitacija bolesnika sa koronarnom bolesti;
 • Evaluacija rezultata hirurških zahvata na koronarnim arterijama i zaliscima;
 • Izdvajanje od koronarne bolesti ugroženih osoba iz inače asimptomatske populacije;
 • Utvrđivanje sposobnosti za profesionalni posao, rekreaciju i sportske aktivnosti;
 • Prognoza bolesti kod bolesnika sa ishemijskom bolesti srca na osnovu testa opterećenja;
 • Rezultati testa opterećenja su važan faktor u izboru bolesnika za hirušku revaskularizaciju miokarda i ocenu uspeha operacije;
 • Ergometrija kao nespecifičan test može služiti i za ocenu fizičkih mogućnosi bolesnika sa ishemijskom bolesti srca.

Endoskopska dijagnostika

1.Kolonoskopija je optičko ispitivanje debelog creva kolonoskopom.

Kolonoskop je fleksibilna cev sa izvorom svetla i delom za posmatranje. On omogućava doktoru da vidi unutrašnjost debelog creva sićušnom video kamerom.

Kolonoskopija se primenjuje da bi se osmotrile, dijagnostikovale i nekada lečile promene u debelom crevu. Najčešće se primenjuje iz sledećih razloga:

 • radi lokacije izvora krvarenja u donjim partijama crevnog sistema;
 • da bi se našli razlozi za bol u donjem delu stomaka;
 • da bi se pronašli rani znaci raka debelog creva;
 • da bi se dobili isečci za dalje ispitivanje;
 • da bi se uklonio polip;
 • da bi se zaustavilo krvarenje.

 1.Gastroskopija je izvršna dijagnostička metoda u otkrivanju, lečenju i praćenju bolesti gornjeg dela digestivnog trakta. Kratkotrajna je i bezbolna, pa je strah od pregleda preteran. Uostalom, zasada nema drugih metoda koje bi je mogle zameniti na odgovarajući način.

EMNG pregledi

Elektromioneurografija (EMNG) je savremena neurofiziološka metoda ispitivanja mišića, neuromišićnog spoja i perifernih živaca. Elektromiografista može pozitivno da dijagnostikuje sledeće bolesti: mišićne distrofije, poli- miozitis, miopatije, miotonije, insuficijenciju neuromišićnih sinapsi (miastenija gravis, miastenični sindromi), lezije korenova kičmene moždine i lezije perifernih motornih i senzitivnih živaca.

Pregled se radi bez narkoze i nije bolan ukoliko postoji saradnja sa pacijentom. Ispitivanje se vrši na tehnološki visoko kompjuterizovanim aparatima, pri čemu se obično prvo ispituje provodljivost perifernih nerava, motornih i/ili senzitivnih.

Ispitivanje se vrši najčešće perkutanim elektrodama (kroz kožu), dok se za ispitivanje mišića po pravilu uvek koriste sterilne iglene elektrode. Broj ispitivanih nerava i mišića zavisi od kliničke dijagnoze.

Pregled se radi u svim uzrastima, i kod dece (od samog rođenja). Ukoliko je pacijent dete, poželjno je prisustvo jednog roditelja.