Podeli...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

KALENDAR DEŠAVANJA

Vrnjačka Banja je najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji sa tradicijom dugom preko 140 godina. O viševekovnom korišcenju vrnjačkih mineralnih voda još u doba Rimskog carstva i Vizantije  svedoče ostaci kaptažnih gradevina, istorijski zapisi i kovani novac.

Njenim čarima nisu odoleli ni ni kraljevi srpskih vladarskih dinastija, koji su je učinili „Kraljevskom banjom Srbije“.
Smeštena je u centralnom delu Srbije, 193 km od Beograda, nadomak planine Goč, na nadmorskoj visini od 230 m, u raskošno negovanom parku. Karakteriše je umereno kontinentalna klima. Vrnjačka Banja poznata je i po festivalima, kulturnim dogadajima i manifestacijama koji ovo mesto sa tradicijom dugom gotovo vek i po, čine i mestom dobrog provoda.

Vrnjački karneval je jedna od najznačajnijih manifestacija koje se tokom leta održavaju u Vrnjačkoj  Banji. Uz mnoge aktivnosti i dešavanja tokom sedam dana trajanja karnevala, mnogobrojne koncerte, izložbe, pozorišne predstave, sportske događaje, ova manifestacija se završava spektakularnom karnevalskom povorkom, uz učesnike iz mnogih zemalja Evrope i sveta. Posebna atrakcija za mališane je i Dečja karnevalska povorka, gde deca imaju mogućnost da pokažu svoju kreativnost i budu deo jedinstvenog događaja. Šarolike maske, kostimi, nastupi, zvuci muzike iz svih krajeva sveta i atmosfera za pamćenje su samo neki od razloga koji Vrnjački karneval čine nezaobilaznim događajem.

Iz godine u godinu ova manifestacija okuplja sve veci broj ucesnika i posetilaca, kako iz  naše zemlje, tako i iz celog sveta. Priznanje za dosadašnji rad predstavlja nagrada „Turisticki cvet“ za najbolju turisticku manifestaciju.

Ove godine, Vrnjački karneval održao se od 12. 07. – 19.07. 2015. Jedan od centralnih događaja ovogodišnjeg karnevala bio je koncert legende domaće muzike, Zdravka Čolića.

Love Fest je najveći muzički festival u centralnoj Srbiji koji promoviše muziku, umetnost i urbanu kulturu mladih. Festival je nastao 2007. godine, a od gradske žurke održane tog leta za samo godinu dana prerastao je u muzički, a danas najveći omladinski festival u centralnoj Srbiji. Početkom 2012. godine festival je dobio priznanje Ministarstva za omladinu i sport za najveći omladinski festival u zemlji, a godinu dana kasnije prvi put je nominovan za najbolji evropski festival. Ovaj festival već devet godina okuplja najveća imena elektro scene, uz broj posetilaca koji iz godine u godinu sve više raste.

karneval

Ostale manifestacije:

Međunarodni festival klasične muzike

Pozorišni dani srpskog teatra

Festival likovnog stvaralaštva

Vino fest

„Dani Danila Bate Stojkovića“

Festival filmskog scenarija

Dani pčelarstva

love-fest